فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال سیزدهم شماره 1 (زمستان 1394)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال سیزدهم شماره 1 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا قادرمزی، جواد کرامت، سیدامیرحسین گلی صفحات 5-16
    مقدمه
    در سال های اخیر تمایل به استفاده از فیلم ها و پوشش های خوراکی در بسته بندی مواد غذایی رو به افزایش بوده است. این بسته بندی ها مزایای مختلفی مانند زیست تخریب پذیری و حمل افزودنی های غذایی مانند آنتی اکسیدان ها، ترکیبات ضد میکروبی، رنگ ها و مواد مغذی را دارند.
    مواد و روش ها
    قدرت آنتی اکسیدانی اسانس مریم گلی در چندین مدل سیستم آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. سپس فیلم خوراکی هیدروکسی پروپیل متیل سلولز (HPMC) حاوی اسانس مریم گلی تهیه و ویژگی های فیزیکی و آنتی اکسیدانی آن بررسی گردید.
    یافته ها
    در تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی با روش هایمهار رادیکال آزاد DPPH، بی رنگ شدن بتا کاروتن- لینولئیک اسید و قدرت احیاکنندگی مقدار IC50 به ترتیب برابر 7/ 907، 2/ 454 و 42/ 1362 میکروگرم در میلی لیتر بود که در مقایسه با BHT ضعیف تر بود. افزودن اسانس به فیلم باعث کاهش 5/ 1 برابری نفوذپذیری به بخار آب و کاهش 7 /1 برابری نفوذپذیری به اکسیژن نسبت به نمونه کنترل شد. فیلم حاوی اسانس دارای شفافیت کمتری نسبت به فیلم بدون اسانس بود به طوری که میزان روشنایی از 47/ 95 به 3/ 90 کاهش یافت. افزودن اسانس باعث کاهش 3 برابری مقاومت کششی و 1/2 برابری مدول الاستیسیتی فیلم شد، ولی درصد کشش آن تفاوت معنی داری (P>0.05) با فیلم بدون اسانس نداشت و فقط 8/ 2 درصد افزایش نشان داد. فیلم حاوی اسانس مریم گلی توانایی خوبی در کاهش سرعت اکسیداسیون روغن سویا از خود نشان داد به طوری که میزان پراکسید روغن بدون بسته بندی فیلم، بسته بندی شده با فیلم بدون اسانس و فیلم حاوی اسانس به ترتیب برابر با 7/ 92، 9/ 85 و 3/ 66 میلی اکی والان اکسیژن در کیلوگرم روغن بود.
    نتیجه گیری
    افزودن اسانس مریم گلی به فیلم خوراکیHPMC باعث بهبود خواص نفوذپذیری فیلم به بخار آب و اکسیژن شد. همچنین ترکیب اسانس مریم گلی با این فیلم ها روش مناسبی برای کاهش اکسیداسیون چربی ها است.
    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، مریم گلی، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز
  • وجیهه فدایی نوغانی، اعظم مفیدی*، مهدی زارعی صفحات 14-24
    مقدمه

    آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی (MTGase) جز آنزیم های ترانسفراز می باشد که می تواند بین اسیدآمینه گلوتامین از یک پروتئین و لایزین از پروتئین دیگر اتصالات عرضی ایجاد کند. پیوندهای کوالانسی ایجاد شده توسط این آنزیم، اثرات منحصر به فردی روی ظرفیت تشکیل ژل، پایداری حرارتی و ظرفیت نگهداری آب در پروتئین ها دارد. در این پژوهش، این آنزیم (با غلظت های 1 /0، 2 /0 و 3/ 0گرم بر لیتر) به عنوان جایگزین بخشی از شیرخشک بدون چربی در ماست اسفناج به کاربرده شد.

    مواد و روش ها

    تاثیر این آنزیم بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی انتخابی (نظیر pH، اسیدیته قابل تیتر، میزان آب اندازی و ویسکوزیته) و خواص حسی (بافت، طعم، بو و پذیرش کلی) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های ماست به مدت پانزده روز در دمای C°4 نگهداری و متغیرهای مورد نظر در روزهای صفر، پنج، ده و پانزده اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    نتایج تجزیه آماری داده ها نشان داد که افزودن غلظت های مختلف آنزیم ضمن جلوگیری از تغییرات مشخص در pH و اسیدیته، ویسکوزیته (گرانروی) ماست را افزایش داد و باعث کاهش آب اندازی در ماست شد. غلظت 1/ 0گرم بر لیتر توانست خواصی شبیه نمونه تیمار نشده ایجاد کند، البته غلظت بالاتر خواص بهتری را موجب شد ولی از لحاظ اقتصادی توجیهی نداشت، چرا که میزان کمتر آنزیم توانسته بود ماستی مشابه نمونه کنترل ایجاد کند.

    نتیجه گیری

    استفاده از آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی جایگزین قابل قبولی برای کنسانتره پروتئین شیر در ماست همزده اسفناج است.

    کلیدواژگان: آنزیم ترانس گلوتامیناز، اتصال عرضی، شیرخشک بدون چربی، ماست اسفناج
  • بهروز جنت، محمدرضا اویسی، نفیسه صادقی، معصومه بهزاد، عبدالعظیم بهفر، منان حاجی محمودی، سید محمدرضا شهدایی صفحات 25-34
    مقدمه
    پکتین مولکول کربوهیدرات پیچیده ای است که از واحدهای 1 و4 - آلفا دی گالاکترونیک اسید که برخی از گروه های اسیدی آن با متانول استر شده اند تشکیل شده است. پکتین ها کاربرد وسیعی در صنایع دارویی و غذایی از جمله تولید ژله، مربا و مارمالاد دارند. این تحقیق به منظور تعیین میزان پکتین، درجه استریفیکاسیون و اسید گالاکترونیک پکتین گل آفتابگردان و استفاده آن در صنایع غذایی صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در ابتدا نمونه هایی ازآفتابگردان (واریته رکورد Record) دشت ورامین به طور تصادفی جمع آوری شد. سپس نمونه ها خشک و خرد شد و تا هنگام مصرف در دمای یخچال °C 4 نگهداری شد. جهت استخراج پکتین از محلول سدیم هگزا متا فسفات 75/ 0% در شرایط متفاوت از نظر (3،4،5) pH و درجه حرارت (°C 95، °C 85، °C 75) و زمان استخراج (20 و 40 دقیقه) استفاده شد و مقدار اسید گالاکترونیک و درجه استریفیکاسیون مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش بهترین شرایط برای استخراج پکتین آفتابگردان در 5 pH:، زمان 20 دقیقه و درجه حرارت °C 95 بدست آمد. مقدار اسید گالاکترونیک که در واقع معرف درجه خلوص پکتین می باشد از 5/ 66% تا 86% متغیر بود. درجه استریفیکاسیون پکتین بدست آمده از 21% تا 1/ 33% بود که نشان دهنده متوکسیل پایین آن می باشد.
    نتیجه گیری
    یکی از فاکتورهای مهم کیفیت پکتین، میزان درجه استریفیکاسیون می باشد. بنابراین از نتایج بدست آمده می توان جهت تولید پکتین از سر آفتابگردان در صنایع غذایی بهره جست.
    کلیدواژگان: اسید گالاکترونیک، پکتین، درجه استریفیکاسیون، گل آفتابگردان
  • مرضیه خضرایی، مهشید جهادی، محمد فاضل، آمنه علامه صفحات 35-46
    مقدمه
    طی دهه های گذشته تولید قارچ خوراکی در جهان افزایش چشمگیری داشته است. در این بین قارچ خوراکی دکمه ای (آگاریکوس بیسپوروس) پر طرفدارترین قارچ خوراکی بوده و بیشترین بازار تولید و مصرف را به خود اختصاص داده است. این نوع قارچ ها چون فاقد پوشش خارجی نگهدارنده هستند در معرض هوا و میکروب های محیطی قرار گرفته و دارای عمر نگهداری 3 الی 4 روز می باشند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر پوشش کیتوزان-اسانس لیمو بر روی ماندگاری قارچ دکمه ای (آگاریکوس بیسپوروس) کامل است.
    مواد و روش ها
    اسانس لیمو بدست آمد و در غلظت 25/ 0 درصد و 5/ 0 درصد (w/v) به پوشش کیتوزانی در غلظت 25/ 0 و 5/ 0 درصد (w/v) افزوده شد. قارچ ها به روش غوطه وری پوشش یافت و در ظروف پلی اتیلنی در دو دمای 1±4 درجه سانتی گراد و 1±25 درجه سانتی گراد به صورت بسته بندی شده و غیر بسته بندی نگهداری شد. ویژگی کاهش وزن، غلظت اسید آسکوربیک، شدت تنفس و تغییرات رنگ برای تمامی تیمارها در روز سوم مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    لیمونین به عنوان بالاترین ترکیب مونوترپن اسانس لیمو به شمار می رود. پوشش کیتوزان- اسانس لیمو تاثیر معنی داری بر تغییرات کاهش وزن، غلظت اسید آسکوربیک، شدت تنفس و رنگ تیمارهای مختلف قارچ در طی زمان نگهداری دارد (05 /0>‍‍P). درجه حرارت و نحوه نگهداری (وجود بسته بندی و عدم وجود بسته بندی) به صورت معنی داری بر موارد یاد شده موثر است. افزایش غلظت کیتوزان و اسانس لیمو با میزان کاهش وزن و شدت تنفس نسبت عکس و با میزان ماندگاری اسید آسکوربیک نسبت مستقیم دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه پوشش5 /0 درصد کیتوزان و 5/ 0 درصد اسانس به همراه بسته بندی با نگهداری در دمای 1±4 درجه سانتی گراد به عنوان بهترین فرمول حاصله پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اسانس لیمو، بسته بندی، قارچ دکمه ای کامل، کیتوزان
  • زهرا پویامنش، پریچهر یغمایی*، آزاده ابراهیم حبیبی، مهسا محمدآملی صفحات 47-54
    مقدمه

    مصرف بیش از حد شیرین کننده های مصنوعی با افزایش شاخص توده بدنی و میزان ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، تنگی نفس، آرتروز، دیابت نوع دو، سکته مغزی، فشارخون بالا همراه است و اثرات نامطلوب متابولیکی را نشان می دهد. هدف از این تحقیق تاثیر فروکتوز روی چاقی و پارامترهای بیوشیمیایی در موش های نر بالغ نژادNMRI است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه طی دو مرحله انجام شد. در مرحله اول تیمار به مدت 8 هفته (n=6) بود و شامل گروه کنترل 1 که حیوانات آب و غذای معمولی دریافت می کردند، گروه چاق 1 و تجربی 1 که به ترتیب رژیم غذایی چرب (1382کیلوکالری)، رژیم غذایی چرب و همراه با مقدار20% فروکتوز را از طریق گاواژ دریافت می کردند. مرحله دوم تیمار به مدت 12 هفته بود و شامل گروه های کنترل 2، گروه های چاق 2 و تجربی 2 که از هفته هشتم با قطع رژیم چرب به ترتیب غذای معمولی جوندگان و فروکتوز20% را به مدت 4 هفته دریافت می کردند. هر هفته وزن موش ها اندازه گیری شد و میزان فروکتوز سرم به روش الایزا و همچنین پارامترهای بیوشیمیایی مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    اختلاف وزن بدن بین گروه های چاق و تجربی 1 نسبت به گروه کنترل 1 افزایش معنی دار (P≤0.001) داشت. درحالیکه گروه تجربی 1 نسبت به گروه چاق 1 کاهش داشت اما معنی دار نبود. همچنین وزن گروه تجربی 2 در مقایسه با گروه کنترل 2 افزایش معنی داری داشت P≤0.001)). میزان فروکتوز سرم گروه های چاق (P≤0.001) و گروه تجربی 1 (P≤0.05) نسبت به کنترل افزایش معنی دار داشته در حالیکه گروه تجربی 2 (P˃0.05) نسبت به کنترل کاهش نشان داد. همچنین افزایش سطح سرمی قند، کلسترول، تری گلیسرید، LDLو کاهش HDL در گروه های چاق و تجربی نسبت به کنترل مشهود بود.

    نتیجه گیری

    میزان کالری دریافتی مازاد منجر به اضافه وزن می شود در حالی که مصرف فروکتوز 20% احتمالا نمی تواند تاثیری در چاقی داشته باشد.

    کلیدواژگان: چاقی، رژیم چرب، فروکتوز، موش نر نژادNMRI
  • زینب امیری رفتنی، امیرمهدی اسماعیلی، مزدک علیمی صفحات 55-64
    مقدمه
    کچاپ سوسپانسیون ناهمگنی است که به عنوان چاشنی برای بهبود طعم و رنگ مواد غذایی استفاده می شود. از آنجا که این محصول در طول نگهداری تمایل به تغییر رنگ، از دست دادن قوام و تشدید سینرسیس دارد، در این پژوهش تاثیر پایدار کننده های ثعلب و کربوکسی متیل سلولز (CMC) بر روی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، ویژگی های رئولوژیک، ریز ساختار و حسی سس کچاپ مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، ثعلب در سطوح 18 /0، 36 /0، 45/ 0، 54/ 0، 72/ 0 و 9/ 0 درصد باCMC در فرمولاسیون سس کچاپ مورد استفاده قرار گرفت. پارامترهای رنگ، سینرسیس، ویژگی های رئولوژیکی، ریز ساختاری و خواص حسی نمونه ها یک و سی روز پس از تولید مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نمونه های حاوی 45/ 0 درصد CMC و 45/ 0- 0/22 درصد ثعلب CMC - در یک روز پس از تولید، و نمونه حاوی 45/ 0 درصد CMC در سی روز پس از تولید کمترین میزان روشنایی را داشتند. نمونه حاوی 9/ 0 درصد ثعلب بیشترین قرمزی را در هر دو بازه زمانی داشته و نمونه های حاوی 72/ 0 و 9/ 0 درصد ثعلب بهترین امتیاز رنگ را به ترتیب در یک و سی روز پس از تولید بدست آوردند. میزان سینرسیس نمونه ها با افزودن ثعلب در هر دو بازه زمانی کاهش یافته است.CMC تاثیر بیشتری بر روی رفتار سودوپلاستیک کچاپ داشته و نمونه حاوی 72/ 0 درصد ثعلب بالاترین ویسکوزیته را دارد. در برازش با مدل کارو، نمونه حاوی 45/ 0 درصدCMC ساختار ژلی قویتری نسبت به نمونه های حاوی ثعلب نشان داد. تصاویر میکروسکوپی نشان دهنده بافت بهتر و منسجم تر برای نمونه حاوی 72/ 0 درصد ثعلب نسبت به سایر نمونه های می باشد. امتیازات داده شده به ویژگی های حسی نمونه ها قابل قبول بوده و از این نظر اختلاف معنی داری بین نمونه ها مشاهده نشده است.
    نتیجه گیری
    ثعلب تاثیر مثبتی بر روی رنگ کچاپ داشته و سبب کاهش سینرسیس و بهبود ویسکوزیته کچاپ می شود. هرچند CMC تاثیر بیشتری بر روی رفتار سودوپلاستیک سس کچاپ دارد، تصاویر میکروسکوپی تایید کننده بافت بهتر و منسجم تر کچاپ حاوی 72 /0 درصد ثعلب می باشد.
    کلیدواژگان: ثعلب، رئولوژی، سینرسیس، کچاپ، کربوکسی متیل سلولز
  • مائده اعتمادی، علیرضا صادقی ماهونک، محمد قربانی، یحیی مقصودلو صفحات 65-74
    مقدمه
    امروزه بسیاری از آنتی اکسیدان های سنتزی نظیر BHA و BHT به عنوان افزودنی غذایی جهت جلوگیری از کاهش کیفیت غذا به کار برده می شوند. اگرچه این آنتی اکسیدان ها در مقایسه با آنتی اکسیدان های طبیعی نظیر اسیدآسکوربیک قدرت آنتی اکسیدانی بیشتری از خود نشان می دهند ولی در ارتباط با ایمنی و جنبه های وابسته به سلامتی آن ها نگرانی هایی وجود دارد. از این رو پیشرفت در استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی به منظور جایگزینی با آنتی اکسیدان های مصنوعی مورد توجه محققین می باشد. پپتید های به دست آمده از هیدرولیز پروتئین ها از جمله این آنتی اکسیدان های طبیعی بوده که مورد بحث تحقیقات اخیر قرار گرفته اند.
    مواد و روش ها
    درمطالعه حاضر پروتئین هیدرولیز شده حاصل از ایزوله پروتئین سویا، با به کار گیری آنزیم آلکالاز تولید گردید و اثر شرایط مختلف هیدرولیز یعنی متغیر های دما، زمان و آنزیم بر میزان درجه هیدرولیز در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی گردید. سپس، فعالیت شلاته کنندگی یون فرو و قدرت احیا کنندگی یون فریک پروتئین هیدرولیز شده مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین میزان درجه هیدرولیز در دمای 55 درجه سانتی گراد، زمان 210 دقیقه و نسبت آنزیم 90 (واحد آنسون /کیلوگرم /سوبسترا) حاصل شد، که این میزان به 49/ 30 درصد رسید. تحت این شرایط، فعالیت شلاته کنندگی یون فرو نیز به حداکثر مقدار خود رسید. در حالی که، فعالیت احیا کنندگی یون فرو عدد جذب 15/ 0 را نشان داد که در مقایسه با بالاترین قدرت احیا کنندگی به دست آمده مقدار کمتری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    پروتئین هیدرولیز شده سویا می تواند به عنوان یک منبع آنتی اکسیدان طبیعی به همراه ارزش تغذیه ای بالا و دیگر خواص زیستی، در غلظت های مناسب قابل رقابت با آنتی اکسیدان های سنتزی باشد.
    کلیدواژگان: ایزوله پروتئین سویا، پروتئین هیدرولیز شده، قدرت احیاء کنندگی، فعالیت شلاته کنندگی، هیدرولیز آنزیمی
  • حامد محمدی، سیدامیرعلی انوار، پیمان قجربیگی، حامد اهری*، ایرج طوماری صفحات 75-86
    مقدمه

    در این پژوهش با توجه به خاصیت ضد میکروبی بسته های محتوی نانوذرات نقره بر پایه دی اکسید تیتانیوم، تاثیر این بسته ها روی فلور قارچی نان های مصرفی با بسته های پلی اتیلن رایج مورد مقایسه قرار گرفت. این مطالعه تجربی در رابطه با افزایش زمان ماندگاری نان های مصرفی به اجرا در آمده است.

    مواد و روش ها

    ابتدا بصورت تصادفی تعداد 24 نمونه از هر 6 نوع نان سنگک، بربری، تافتون، جو، باگت و تست تولیدی از 12 نانوایی منطقه 2 شهر تهران تهیه شد. نمونه های نان اخذ شده در پوشش های نانویی 3%، 5% و پلی اتیلن معمولی (شاهد) قرار داده شد و در روزهای 1، 3، 7، 14 و 28 در دو تکرار بر اساس استاندارد ملی ایران تحت کنترل و آزمایشات میکروبی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر نوع فیلم و مدت نگهداری به عنوان عوامل اصلی بر فلور قارچی نان معنی دار بوده است (000/ 0= P). به طوریکه با حضور نانوذرات در پوشش بسته بندی، فلور قارچی کاهش داشته است و با افزایش مدت روزهای نگهداری تعداد انواع قارچ افزایش یافته است ولی این افزایش در اکثر موارد در نوع نان و نوع قارچ یکسان نبود و تفاوت معنی داری با یکدیگر داشت (000 /0= P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده چنین می توان گفت که استفاده از پوشش های حاوی نانوذرات نقره بر پایه دی اکسید تیتانیوم برای بسته بندی نان با توجه به افزایش روز افزون جمعیت و در راستای ارتقای امنیت غذایی نسبت به پوشش های پلی اتیلن ارجعیت دارد و استفاده از این نوع پوشش ها در صنایع پخت بعد از ارزیابی ایمنی پوشش بسته بندی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: ذخیره سازی، کپک، نانو، نقره، نان
  • روح الله شیرعلی پور، مریم البرزی، الناز فتحی زاده صفحات 87-96
    مقدمه
    مطابق مطالعات تغذیه ای، خرما ارزش غذایی زیادی دارد و از طرف دیگر به دلیل تولید زیاد آن در کشور قابلیت تبدیل به یک محصول صادراتی استراتژیک را دارد. خرما سهم قابل توجهی را در سبد غذایی انسان ها در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران به خود اختصاص داده است. از این رو، پایش کیفیت و سلامت این محصول طبیعی امری ضروری می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، 15 نمونه از خرمای سایر با علامتهای تجاری مختلف عرضه شده در سطح شهرستان اهواز در پاییز 1391 برای بررسی میزان فلزات سنگین شامل سرب و کادمیم، ریز مغذی ها شامل آهن، مس و روی، سموم قارچی آفلاتوکسین B و G و آلودگی میکروبی شامل مخمر و کپک گردآوری شد. آماده سازی نمونه ها و اندازه گیری های انجام شده بر اساس روش های استاندارد انجام شد.
    یافته ها
    مقدار میانگین عناصر سرب، کادمیم، آهن، روی و مس به ترتیب برابر با 062/ 0، 040/ 0، 6/ 4، 5/ 1 و 5/ 2 میکروگرم بر گرم به دست آمد. مطابق آزمایش های انجام شده، در هیچکدام از نمونه های گردآوری شده افلاتوکسین تشخیص داده نشد. همچنین، نتایج به دست آمده از آزمایش های میکروبی وجود مخمر و کپک را در هیچکدام از نمونه ها، بجز یکی از آنها که میزان کپک در آن بالاتر از حد مجاز بود، اثبات ننمود.
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج به دست آمده، خرمای سایر توزیع شده در اهواز با ضریب اطمینان خوبی سالم و ایمن برای استفاده تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، خرمای سایر، ریزمغذی ها، فلزات سنگین، کپک، مخمر
  • فخرالدین صالحی، مهدی کاشانی نژاد صفحات 97-107
    مقدمه
    هیدروکلوئیدها (صمغ ها) به مجموعه ای از پلی ساکاریدها و پروتئین ها اطلاق می شوند که در آب حل یا پخش شده و ویسکوزیته را افزایش می دهند. هدف از این پژوهش بررسی اثر روش های مختلف خشک کردن بر خصوصیات رئولوژیکی و بافتی صمغ دانه بالنگو می باشد.
    مواد و روش ها
    سه روش متفاوت شامل خشک کردن در هوای داغ (40، 50، 60، 70 و 80 درجه سانتی گراد)، خشک کن انجمادی و تحت خلاء مورد مطالعه قرار گرفت. خصوصیات رئولوژیکی و بافتی محلول ها (55/ 0 و 3 درصد) به ترتیب توسط ویسکومتر چرخشی بروکفیلد و دستگاه آنالیز بافت اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    ویسکوزیته ظاهری محلول های تهیه شده از صمغ های خشک شده در شرایط مختلف و در سرعت برشی برابر 60 بر ثانیه در محدوده 056/ 0 تا 203/ 0 پاسکال ثانیه می باشد. با افزایش دمای هوای داغ از 40 به 80 درجه سانتی گراد، مقدار ویسکوزیته صمغ ها از 161/ 0 به 056/ 0 پاسکال ثانیه کاهش می یابد (سرعت برشی 60 بر ثانیه). مقدار عددی سفتی، نیروی چسبندگی، قوام و چسبندگی به ترتیب در محدوده 1/ 33 تا 9/ 46 گرم، 90/ 9 تا 8/ 14 گرم، 3/ 245 تا 8/ 487 گرم در ثانیه و 1/ 64 تا 8/ 130 گرم در ثانیه برای ژل های تهیه شده از صمغ های خشک شده (3% وزنی/وزنی) در شرایط مختلف می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که صمغ خشک شده درون خشک کن انجمادی بیشترین مقدار ویسکوزیته را دارد و با افزایش دمای هوای داغ مقدار ویسکوزیته صمغ ها کاهش می یابد. بیشترین مقدار عددی مربوط به سفتی و قوام بافت صمغ مربوط به نمونه های خشک شده درون خشک کن انجمادی می باشد.
    کلیدواژگان: چسبندگی، خشک کن انجمادی، خلاء، رئولوژی، قوام
|
  • Reza Ghadermazi, Javad Keramat, Seyyed Amirhossein Goli Pages 5-16
    Introduction
    In recent years، edible films and coatings have received much attention in food packaging. These packaging’s displays suitable film-formation properties such as their biodegradable and carrier of food additive such as antioxidant، antimicrobial، color and nutrients.
    Materials And Methods
    The antioxidant activity (AA) of sage essential oil (EO) in various in vitro model systems was investigated. Physical and AA of Hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) film with sage essential oil were also evaluated.
    Results
    In order to determine the AA of sag essential oil with DPPH radical scavenging، β-carotene/linoleic acid bleaching and reducing power assays، IC50 values were 907. 7، 454. 2 and 1362. 42 µg/ml respectively and sag essential oil showed lower AA as compared to BHT. Addition of essential oil to film led to 1. 5 times decrease in water vapor (WVP) and 1. 7 times decrease in oxygen permeability (OP). Films with essential oil have a lower transparency as compared to films without essential oil as lightness reduced from 95. 47 to 90. 3. The addition of essential oil resulted in a significantly decrease in tensile strength (3 times) and elastic modulus (2. 1 times) but elongation percentage haven’t significant difference (P>0. 05) with films without essential oil. Film with sage essential oil showed good protective effects against soyabean oil oxidation as peroxide value of the samples without HPMC film coating، packed by film and film with sag essential oil was 92. 7، 85. 9 and 66. 3 meq O2/kg oil respectively.
    Conclusion
    The WVP and OP of HPMC edible film were improved by the addition of sage essential oil. Also، combination of essential oils into HPMC film is a suitable method for reducing of lipid oxidation.
    Keywords: Edible Film, Hydroxypropylmethylcellulose, Sage
  • Vajiheh Fadaei Noghani, Azam Mofidi, Mahdi Zarei Pages 14-24
    Introduction

    Microbial transglutaminase (MTGase) enzyme is one of transferase enzymes that can catalyze the formation of ε-(δ glutamyl-)-lysine cross links in proteins via an acyl transfer reaction. The enzymatic cross linking of proteins by means of microbial transglutaminase strengthens protein-based food structures at the molecular level and positively affects properties such as serum holding capacity and gel firmness. In this study, the effect of using this enzyme (0.1, 0.2 and 0.3 g L-1), as a substitute for part of the skim milk powder, was evaluated.

    Materials And Methods

    The effect of enzyme on selected physicochemical (eg pH, titratable acidity, syneresis and viscosity) and organoleptic properties (texture, flavor, odor and overall acceptability) of spinach yoghurt was examined. Evaluations were performed at 0, 5, 10 and 15 days of storage at 4°C.

    Results

    In general, addition of different concentrations of MTGase caused no significant changes in acidity and pH of yoghurt samples. However, it increased the viscosity and decreased the syneresis. It was indicated that the concentration of 0.1 g L-1 could be considered as the optimum concentration for MTGase. Although higher concentrations could produce better properties, but it was not economical, because fewer concentration of enzyme was able to create a sample similar to the control.

    Conclusion

    The results showed that the MTGase is an acceptable substitute for skim milk powder in spinach stirred yoghurt.

    Keywords: Cross Linking, Skim Milk Powder, Spinach Yoghurt, Transglutaminase Enzyme
  • Behrooz Jannat, Mohammad Reza Oveisi, Nafiseh Sadeghi, Masoomeh Behzad, Abdolazim Behfar, Mannan Hajimahmoodi, Seyyed Mohammad Reza Shohadai Pages 25-34
    Introduction
    Pectin is a complex polysaccharide consisting mainly of esterified D-galacturonic acid residues in an alpha-(1-4) chain. The acid groups along the chain are largely esterifed with methoxy groups in the natural product. It has broad applications in both food and pharmaceutical industries where it acts as gelling and thickening agent. The present study was designed to determine the galacturonic acid content and degree of pectin esterification.
    Materials And Methods
    In the current study Record cultivar of sunflower grown in Varamin region of Iran was selected for pectin extraction. The residue was dried in a drying chamber and stored at 4°C before use. The pectin was extracted by using 0.75% sodium hexameta phosphate at the pH of 3, 4 and 5 with the temperature of 75, 85 and 95°C for 20 and 40 minutes and the optimum conditions for the extraction of pectin, galacturonic acid content and the degree of esterification was studied.
    Results
    The highest yield was obtained at the pH of 5 and temperature of 95°C for 20 min. Galacturonic acid content or degree of purity related to the pectin was from 66.5% to 86%. Degree of esterification of extracted pectin was from 21% to 33% that clearly indicates the low methoxyl nature of the pectin. However, there were significant differences (p<0.05) between mentioned extraction condition factors, that is an important criterion for the quality of the pectin and the degree of esterification.
    Conclusion
    It seems that the pectin extracted from sunflowers head show a high potential for commercial food applications.
    Keywords: Esterification Degree, Galacturonic Acid, Pectin, Sunflower
  • Marzieh Khazraei, Mahshid Jahadi, Mohammad Fazel, Ameneh Allameh Pages 35-46
    Introduction
    During the past decades as well as in recent years, there has been an increase in the production of edible mushrooms in the world. Button mushroom (Agaricus bisporus) is the most popular edible mushroom having the largest production and consumption demand. Due to free exterior coating, shelf-life of these species of mushrooms is less than 3 to 4 days. The purpose of this study was to investigate the effect of chitosan-lemon essential oil on the shelf-life of whole button mushroom (Agaricus bisporus).
    Materials And Methods
    The obtained lemon essential oil at the concentrations of 0.25% and 0.5% have been add to 0.25% and 0.5%chitosan solution. Mushrooms, either packed or unpacked were dipped into the solution and maintained in polyethylene containers at the temperatures of 4±1°C and 25±1°C. Weight loss (%), ascorbic acid concentration, respiration rate and colors of all the treatments were measured on the 3rd day.
    Results
    Lemonene is the most common monoterpene component in lemon essential oil. The chitosan-lemon essential oil coating had significant effect on the weight loss (%), ascorbic acid concentration, respiration rate and color changes over the time. Temperature and storage conditions had significant correlations with the mentioned factors. Increased concentration of chitosan- lemon essential oil is inversely related to the amount of weight loss (%) and respiration rate and it has a direct linear relationship with ascorbic acid retention.
    Conclusion
    Based on the results of this study packed mushrooms with 0.5% chitosan and 0.5% lemon essential oil that was stored at 4±1°C showed superiority over the other conditions.
  • Zahra Poyamanesh, Parichehr Yaghmaei, Azadeh Ebrahim Habibi, Mahsa Mohammad Amoli Pages 47-54
    Introduction

    excessive use of artificial sweeteners along with increased body mass raises the risk of cardiovascular diseases, asthma, arthritis, type2 diabetes, stroke, high blood pressure and other diseases and leaves adverse metabolic effects. This study investigates the effect of fructose on obesity and its effects on biochemical parameters in adult male mice (NMRI).

    Materials And Methods

    Investigation was carried out in two stages. In the first stage of the treatment which lasted 8 weeks (n=6) the control group received water and rodent food, the obese group had a high-fat diet and the experimental group1received high-fat diet (1382 Kcal) along with 20% of fructose gavage.In the second stage of the treatment which lasted 12weeks, the control group 2, obese group 2 (received rodent food for the last four weeks) and experimental group 2 (received fructose with the same dosage for the last4 weeks) and the study continued for 12 week. The weights were measured every week and the amount of serum fructose and biochemical parameters were measured by sandwich Elisa method.

    Results

    Obese and the experimental group1showed more weight gain as compared to the control 1 and statistically the results were significant (P≤0.001) but experimental 1 showed less weight as compared to the obese 1 but was not significant. Also the experimental group 2 showed higher weight gain as compared to control 2 which was statistically significant (P≤0.001). Fructose levels were higher in all the groups as compared to the control group. The same result was observed for glucose, total cholesterol, TG, LDL with the decrease of HDL.

    Conclusion

    The extra calorie intake is stored in the form of fat leading to weight gain and it is indicated that the receiving of 20% fructose does not play a strong role in gaining weight.

  • Zeynab Raftani Amiri, Amir Mahdi Esmaeili, Mazdak Alimi Pages 55-64
    Introduction
    Ketchup is a heterogeneous suspension that is used as a condiment to improve the flavor and color of the food. During storage it changes color, losing consistency with the occurrence of syneresis. In this study the stabilising effect of salep and carboxy methyl cellulose (CMC) on the acidity, pH, color, syneresis, rheological characteristics, microstructure and sensory properties of the ketchup have been examined.
    Materials And Methods
    In this research salep at the level of 0.18, 0.36, 0.45, 0.54, 0.72 and 0.9% with CMC were used in the formulation of ketchup. Color parameters, syneresis, the rheological characteristics, microstructure and sensory properties of the samples were evaluated after one day and thirty days of production.
    Results
    The samples containing 0.45% CMC and 0.45 to 0.22% salep after one day, and samples containing 0.45% CMC after thirty days of production had the least brightness. The samples with 0.9% salep had the maximum red intensity for both periods and samples containing 0.72% and 0.9% salep had the best color score after one day and thirty days of production, respectively. Syneresis in the samples were decreased by the addition of salep in both periods. CMC have a greater impact on the psuedoplastic behavior of ketchup and the highest viscosity was related to the samples containing 0.72% salep. By fitting the power law equation, sample containing 0.45% CMC showed stronger gel structure as compared to other samples containing salep. Microscopic images showed the sample containing 0.72% of salep had more compact and better texture than others. The scores given to the sensory properties were in acceptable range and there were no significant differences between the samples.
    Conclusion
    Salep had a positive effect on the color of ketchup, reduced the syneresis and improved the viscosity. Although CMC had a greater impact on psuedoplastic behavior of ketchup, but microscopic images of the samples confirmed better and more compact structure for samples containing 0.72% salep.
    Keywords: Carboxy Methyl Cellulose, Ketchup, Salep, Syneresis, Rheology
  • Maedeh Etemadi, Ali Reza Sadeghi Mahonak, Mohammad Ghorbani, Yahya Maghsoudlou Pages 65-74
    Introduction
    Somesynthetic antioxidants namely BHA and BHT are used as food additives in order to improve the quality and shelf life of food. Although these antioxidants exhibit higher antioxidant activity as compared to the natural antioxidants such as ascorbic acid, but in relation to their safety and related aspects to health, there is a cause for concern. Therefore the use of natural antioxidants to replace the synthetic antioxidants is considered as an important aspect and research concerned with this matter has been regarded quite important. Peptides obtained from proteins hydrolysis are examples of natural antioxidants that have been discussed in recent researches.
    Materials And Methods
    In this study protein hydrolysate was produced from soya protein isolate using Alcalase 2.4l and the effect of different hydrolysis conditions such as temperature, time and enzyme/substrate ratio, on degree of hydrolysis and antioxidant activity of the product were investigated in a completely randomized design and then the Fe++ chelating activity and reducing power of protein hydrolysate was evaluated.
    Results
    The highest degree of hydrolysis was observed at 55°C after 210 minutes with the enzyme/substrate ratio of 90 Anson unit/ Kg substrate that was 30.27 %. Under these conditions, the Fe++ chelating activity reached its maximum concentration, whereas the Fe+++ reducing power showed the absorption of 0.15 that indicated lower value as compared to the highest obtained reducing power.
    Conclusion
    The protein hydrolysate obtained from soya can act as a natural antioxidant with a high nutritional value and other biological properties and in appropriate concentrations might act as the synthetic antioxidants.
    Keywords: Chelating Activity, Enzymatic Hydrolysis, Protein Hydrolysate, Reducing Power, Soy Protein Isolate
  • Hamed Mohammadi, Seyyed Amir Ali Anvar, Peyman Qajarbeygi, Hamed Ahari, Iraj Toomari Pages 75-86
    Introduction

    A comparison has been made regarding the effect of conventional polyethylene packaging and nano silver based on titanium dioxide concerned with the fungal growth of bread consumed. This experimental study was conducted in order to increase the shelf life storage of the bread produced.

    Materials And Methods

    Twenty-four samples of 6 different types of bread loaf were randomly obtained from 12 bakeries in District 2 of Tehran. The samples were packaged with 3% and 5% nano coatings and also conventional polyethylene coatings as the control group. The bacterial examination of the samples were carried out twice on 1st, third, seventh, fourteenth and twenty eight days according to the national standards of Iran.

    Results

    This study showed that the film type and storage period were the main factors that significantly influenced the fungal flora of bread (P = 0.000). With the presence of nano coatings fungal flora of bread decreased with an increase in the storage period. However this correlation was not similar in most of the breads examined and also the fungi types, therefore significant differences were observed (P = 0.000).

    Conclusion

    According to the results of the present study and regarding the growth population with respect to the improvement in the safety, nano-silver particles which are based on titanium dioxide are preferred over the polyethylene packages. Therefore using such packages are highly recommended in bakery industry after the safety assessment of nano-composite.

    Keywords: Bread, Mold, Nano, Storage Periods, Silver
  • Rouhollah Shiralipour, Maryam Alborzi, Elnaz Fathizadeh Pages 87-96
    Introduction
    According to the nutritional investigations, date fruit (Phoenix dactylifera L.) has a good nutritional value and is potentially a strategic export product due to its widespread cultivation in Iran. Date fruit plays an important role in the diets of Iranian people. For these reasons, monitoring the quality and safety of date is necessary and essential.
    Materials And Methods
    In this survey, 15 samples of different brands of sayer date fruit were collected through Ahvaz market in order to analyse the heavy metals namely Pb and Cd, as well as Fe, Cu and Zn and detect aflatoxins B and G and evaluate the microbial contaminations. Sample preparations of date fruit were carried out according to AOAC 999.11 (Pb, Cd, Fe, Cu and Zn), ISIRI 6872 (aflatoxins) and ISIRI 10899-1 (yeast and mold) standard methods.
    Results
    The mean values of Pb, Cd, Fe, Zn and Cu were 0.062, 0.040, 4.6, 1.5 and 2.5 µg g-1, respectively. There was no evidence to verify aflatoxins B and G existences in the collected samples. Microbial experiments have been performed on yeast and mold in date fruit samples. The results indicated no microbial contamination except in one sample suspicious to the presence of mold that was over the tolerable level according to ISIRI 16217.
    Conclusion
    According to the results, the date fruit distributed in Ahvaz city was relatively healthy and safe to be consumed.
    Keywords: Aflatoxins, Heavy metals, Micronutrients, Mold, Sayer Date Fruit, Yeast
  • Fakhrodin Salehi, Mahdi Kashaninejad Pages 97-107
    Introduction
    Hydrocolloids (gum) refers to series of polysaccharides and proteins that are dissolved or dispersed in water and increase the viscosity. The aim of this study is to investigate the effects of different drying methods on the rheological and textural properties of Balangu seed gum.
    Materials And Methods
    Three different methods consisting of oven drying (40, 50, 60, 70 and 80°C), freeze drying and vacuum oven drying have been investigated. Rheological and textural properties of the solutions (0.55 and 3 %) were determined by a Brookfield rotational viscometer and texture analyzer respectively.
    Results
    The apparent viscosity of the solutions prepared from dried gum at different conditions and shear rate 60 s-1 varied from 0.056 to 0.203 Pa.s. By increasing the oven temperature from 40 to 80°C, the apparent viscosity of gums decreased from 0.161 to 0.056 (shear rate 60 s-1). The amounts of hardness, stickiness, consistency and adhesiveness of Balangu seed gum gel (3%) were changed from 33.1 to 46.9 g, 9.90 to 14.8 g, 245.3 to 487.8 g.s, and 64.1 to 130.8 g.s at different drying conditions respectively.
    Conclusion
    The results indicated that freeze-dried gum exhibited the highest viscosity among all the dried gums and with increasing oven temperature the apparent viscosity of gums was decreased. The highest value of hardness and consistency of gum texture were related to the freeze-dried gum.
    Keywords: Adhesiveness, Consistency, Freeze dryer, Rheology, Vacuum